İKAİHL’de Ramazan Heyecanı Devam Ediyor

Ramazan demişken Karagöz ve Hacivat’ı hatırlamadan geçmek olmaz. 

Öğrencilerimiz Osmanlı’da Ramazan başlıklı panolarıyla Osmanlı döneminde Ramazan ayındaki adetleri, zarif uygulamaları araştırdılar ve tüm arkadaşlarının öğrenmesi için bunları kaleme aldılar:

•Zimem Defteri

•Arife Çiçekleri

•Sadaka Taşları

•Diş Kirası

•Ramazan Sofraları

 

Zimem Defteri:

Osmanlı medeniyetinin “insanı yaşat ki devlet yaşasın” anlayışının en güzel örneğinden biri olan Zimem defteri geleneği, yardımlaşmanın, dayanışmanın, anlayışın tüm güzelliklerini içinde barındırıyor. Osmanlı’da Ramazan ayında zenginler, hiç tanımadıkları insanların borçlarını öder; borcu olanın borcunu kimin ödediğini, borcu ödeyen de kimin borcunu ödediğini bilmezdi.

 

Osmanlı’nın en güzel geleneklerinden biri olan Zimem defteri, bizlere pek çok şeyi öğütleyen kıymetli bir gelenektir. Güzel ahlak, yardımlaşma, dayanışma bize atalarımızdan miras kalmış değerli birer hazinedir. Bu değerleri yaşatmak ise hepimizin sorumluluğundadır. 

 

Arife Çiçekleri:

Osmanlı’da bayrama kadar sabredemeyen ve bayramlıklarını üstlerine geçirip arife gününde sevinçle sokaklara dökülen bu sevimli çocuklara, arife çiçeği denirdi.

Arife çiçeği tabirinin kullanılması, çocukların neşeleri ve rengarenk görüntüleriyle sokakları cıvıl cıvıl hale getirmelerinden kaynaklanıyordu. Arife çiçekleri, herkesin içine huzur, neşe ve umut işlerdi.

 

Bu güzel çalışmaların hazırlanmasında emek veren öğrencilerimizi tebrik eder, Ramazan-ı Şerifin maddi manevi tüm güzelliklerini yaşamayı Rabbimizden niyaz ederiz.

27.03.2023 133