HAMUR MAYASI CANLI MIDIR?

HAMUR MAYASI CANLI MIDIR?

         5. sınıf Öğrencilerimiz Fen Bilinmleri Öğretmeni Tuğba Nur ÇOBAN rehberliğinde hamur mayasından faydalanarak fermantosyon olayını ve karbondioksit çıkışını gözlemlediler.

    Bilmekte Fayda Var!

    Mayalar, mantarlar âleminde yer alan, uygun sıcaklıktaki ortamda yeterli nem ve besin bulunduğunda çoğalan tek hücreli canlılardır. 

    Ne Oldu?

    Deneyimizde içinde şeker ve ılık su bulunan şişedeki mayalar hızla çoğalmaya başladı. (şekeri besin olarak kullanarak fermantasyon gerçekleştirdi)   Bunun sonucunda bolca karbondioksit açığa çıktı. Bu karbondioksit gazı şişenin ağzına taktığımız balonun içine doldu ve şişmesini sağladı. . (Günümüzde fermantasyon yönteminden özellikle gıda endüstrisinde faydalanılıyor. Bu yöntemle mayalar kullanılarak ekmek kabartılabiliyor, bakteriler kullanılarak da yoğurt ve peynir üretilebiliyor. Doğada ise fermantasyon maya ve bakteriler tarafından enerji üretimi için kullanılıyor.)

    Tuğba Nur ÇOBAN Öğretmenimize bu güzel etkinlik için teşekkür ederiz, öğrencierimize bilimsel çalışmalarında başarılar dileriz.

30.11.2022 260

30-11-202230-11-202230-11-202230-11-202230-11-2022